Probiotyki a ciąża

Probiotyki a ciąża i laktacja. Dobroczynny wpływ mikroorganizmów

Probiotyki a ciąża i laktacja

Produkty probiotyczne i synbiotyczne są bezpieczne do stosowania w czasie ciąży i laktacji.

Produkty probiotyczne i synbiotyczne (probiotyk i prebiotyk) są bezpieczne do stosowania w czasie ciąży i laktacji, a ponadto mają pozytywny wpływ na wiele aspektów zdrowia (Sheyholislami i wsp. 2021). Przykładowo, przyjmowanie ich w okresie laktacji wywiera korzystny wpływ na mikrobiotę jelitową noworodków – zwłaszcza tych po cesarskim cięciu; a efekty ich działania są większe (szczególnie w zakresie odbudowy populacji bifidobakterii), gdy spożycie rozpoczyna się wkrótce po urodzeniu (Martín-Peláez i wsp. 2022).

Dodatkowo, produkty probiotyczne przyjmowane podczas lub po ciąży mogą przynosić korzyści takie jak zapobieganie lub leczenie cukrzycy ciążowej (Chen i wsp. 2019), zapobieganie niemowlęcemu atopowemu zapaleniu skóry (Celik i wsp. 2019), a nawet zmniejszenie ryzyka porodu przedwczesnego (Kriss i wsp. 2018).

Kup EkoSynbiotyk 1000ml

Przyjmowanie probiotyków może wpłynąć pozytywnie na zdrowie dzieci

Co ważne, suplementacja probiotyków w ciąży wiąże się również z poprawą metabolizmu glukozy (Zheng i wsp. 2018), zmniejszeniem stanów zapalnych w organizmie (Asemi i wsp. 2012) oraz zmniejszeniem ryzyka infekcji (Othman i wsp. 2007). Dlatego produkty zawierające bakterie probiotyczne mogą przyczyniać się do ogólnej poprawy stanu zdrowia pacjentek przed ciążą, w ciąży i po porodzie, a także wpłynąć pozytywnie na zdrowie ich dzieci.

Ze względu na swój skład EkoSynbiotyk ProBio Koło® wydaje się być idealnym synbiotykiem, który może być stosowany zarówno w czasie ciąży jak i laktacji. W odróżnieniu od większości produktów dostępnych na rynku, Ekosynbiotyk ProBio Koło® posiada cały zestaw najistotniejszych szczepów bakterii kwasu mlekowego pochodzących z naturalnej fermentacji beztlenowej (nie są modyfikowane genetycznie), która dodatkowo potęguje działanie probiotyczne. Bakterie probiotyczne obecne w EkoSynbiotyku ProBio Koło® to m.in.: Lactobacillus acidophilus SCD208, L. casei SCD469, L. plantarum SCD014 czy Bifidobacterium bifidum SCD512.

Poza tym Ekosynbiotyk ProBio Koło® zawiera około 4 tysięcy metabolitów, które również wykazują właściwości prozdrowotne. Warto również dodać, iż EkoSynbiotyk ProBio Koło® nie posiada w składzie słodzików, które występują w większości liofilizowanych probiotyków.

 

Kup EkoSynbiotyk 400ml

 

Bibliografia:

Sheyholislami H, Connor KL. Are Probiotics and Prebiotics Safe for Use during Pregnancy and Lactation? A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients. 2021; 13(7):2382. https://doi.org/10.3390/nu13072382

Martín-Peláez S, Cano-Ibáñez N, Pinto-Gallardo M, Amezcua-Prieto C. The Impact of Probiotics, Prebiotics, and Synbiotics during Pregnancy or Lactation on the Intestinal Microbiota of Children Born by Cesarean Section: A Systematic Review. Nutrients. 2022; 14(2):341. https://doi.org/10.3390/nu14020341
XiaoQian, C.., Jiang, X., Huang, X., HongGu, H. E., & Zheng, J. Association between probiotic yogurt intake and gestational diabetes mellitus: a case-control study. Iranian Journal of Public Health. 2019. 48(7), 1248. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6708537

Kriss, J. L., Ramakrishnan, U., Beauregard, J. L., Phadke, V. K., Stein, A. D., Rivera, J. A., & Omer, S. B. . Yogurt consumption during pregnancy and preterm delivery in Mexican women: A prospective analysis of interaction with maternal overweight status. Maternal & child nutrition, 14(2). 2018. e12522. https://doi.org/10.1111/mcn.12522

Celik, V., Beken, B., Yazicioglu, M., Ozdemir, P. G., & Sut, N. (2019). Do traditional fermented foods protect against infantile atopic dermatitis. Pediatric Allergy and Immunology. 2019. 30(5), 540-546. https://doi.org/10.1111/pai.13045

Zheng, J.; Feng, Q.; Zheng, S.; Xiao, X. The effects of probiotics supplementation on metabolic health in pregnant women: An evidence based meta-analysis. PLoS ONE 2018. 13, e0197771.https://doi.org/10.1371/journal.pone.0197771

Asemi, Z.; Jazayeri, S.; Najafi, M.; Samimi, M.; Mofid, V.; Shidfar, F.; Shakeri, H.; Esmaillzadeh, A. Effect of Daily Consumption of Probiotic Yogurt on Oxidative Stress in Pregnant Women: A Randomized Controlled Clinical Trial. Ann. Nutr. Metab. 2012. 60, 62–68. https://doi.org/10.1159/000335468

Othman, M.; Alfirevic, Z.; Neilson, J.P. Probiotics for preventing preterm labour. Cochrane Database Syst. Rev. 2007. Cd005941. https://doi.org/10.1002/14651858.CD005941.pub2

Produkty probiotyczne przyjmowane podczas lub po ciąży mogą przynosić korzyści takie jak zapobieganie lub leczenie cukrzycy ciążowej (Chen i wsp. 2019), zapobieganie niemowlęcemu atopowemu zapaleniu skóry (Celik i wsp. 2019), a nawet zmniejszenie ryzyka porodu przedwczesnego.